La jaqueta que il•lumina

L'Helena és alta i prima. És prima perquè li agrada molt fer exercici. Molt sovint va d’excursió en bicicleta de muntanya amb els seus amics. A l’hivern li agrada anar a esquiar. A l’estiu acostuma a córrer prop de casa seva abans de sopar. I quan pot, s’escapa els caps de setmana a fer esports d’aventura: els seus preferits són tots aquells relacionats amb volar. Sobretot li agrada tirar-se amb paracaigudes. Explica que la sensació que té cada vegada que ho fa és sentir-se com un ocell amb capacitat de volar i que el fregament del vent sobre la seva cara mentre cau a tota velocitat li fa recordar que es viu i que la seva capacitat d’experimentar i sentir és encara quasi infinita.

Porta sempre el cabell molt curt. El seu cabell és fosc i gruixut. Tot i tenir poc cabell per pentinar l'Helena abans de marxar de casa seva, sempre li posa una mica de gomina per deixar-lo en punta. Li agrada semblar molt alta. Quan la seva mare li preguntava perquè es pentinava d’aquesta manera, sempre contestava que així estava més a prop de la lluna.

L'Helena té 42 anys. I treballa d'allò que més li agrada.

De molt petita ja li entusiasmaven els estels. Es passava hores mirant-los des de la finestra de la seva habitació. Quan era adolescent va ser un gran apassionat d’Einstein i de la seva teoria de la relativitat que somiava poder comprovar viatjant en el temps. Moltes vegades fent algun experiment a la seva habitació quasi oblidava de menjar. La seva mare el coneixia prou bé per saber que sempre, encara que fos tard, es recordava de menjar. Ja de gran va aconseguir primer estudiar enginyeria i convertir-se en una enginyera. Va seguir estudiant, fent el doctorat en teixits intel•ligents. I va acabar treballant com a investigador en un departament d’una empresa que creia que per fer coses noves i innovar cal arriscar-se amb la tecnologia i proposar-se fites que inicialment semblarien inassolibles.

La seva passió per la tècnica sempre havia fet que la resta de nois i noies el consideressin una mica estrany. Sempre sabia més que el mestre. Sempre podia explicar alguna cosa que els deixava bocabadats. Quan prenia la paraula, tothom callava. La seva forma d’expressar-se i la passió que traspuava, feia que les persones que l’escoltaven poguessin imaginar allò que explicava com si ho estiguessin vivint en aquell mateix moment.

La seva feina està relacionada molt estretament amb el que havia estudiat i investigat a la universitat. Treballa en una empresa creant nous teixits de roba. Del resultat de les seves investigacions n’havia sortit roba molt fina i lleugera, roba que utilitzaven els bombers perquè tardava molt a cremar o roba que sempre estava eixuta.

L’últim gran projecte en el que treballa està relacionat amb el que ell anomena teixit intel•ligent. És una roba que una vegada confeccionada, se li injecta amb una agulla hipodèrmica, com les que fan servir les infermeres que ens treuen sang, algun material que li dóna una propietat especial, com repelar les taques d’oli, matar microbis o canviar de color en determinades situacions.

Avui havia decidit provar el canvi de color en una de les seves jaquetes. Va agafar-la. La va estendre en una superfície plana. Va agafar la xeringa i la va omplir del material que havia desenvolupat. Hi va posar l’agulla i li va acoblar un difusor per poder aplicar-ho de forma uniforme a tota l’esquena de la jaqueta.

Quan va acabar el seu dia de feina, es va posar aquella jaqueta i se’n va anar cap a casa seva, primer amb el cotxe, després caminant uns metres. Pel carrer es va adonar que totes les persones amb les quals es creuava el miraven fixament.

En l’arribar a casa seva, va penjar la jaqueta al mateix penjador de sempre. Va sopar. Va llegir una estona. I finalment va decidir anar a dormir. Quan va apagar els llums la seva sorpresa va ser màxima. Semblava que a tot el seu pis s’hagués fet de dia i aquella llum tan potent, va pensar que només podia ser la resplendor de la seva jaqueta...
  • Hits: 33

ESCOLA D'ESCRIPTURA

EUSKAL ETXEA

AEELG

EDITORIAL GALAXIA

METODE

INVESTIGACIÓN Y CIENCIA

EL HUYAR

AELC

BIBLIOTEQUES DE BARCELONA

ESCUELA DE ESCRITORES

ESCUELA DE ESCRITORES

IDATZEN