Darwin i Morgan

19 d'abril
Avui fa 135 anys que va morir Charles Darwin i potser aquesta història que us vaig a explicar podria haver passat…
El meu nom és Morgan, i vaig nàixer el 9 de setembre 1816 a una ciutat costanera del sud d'Anglaterra anomenada Plymouth.
Vaig nàixer en una família molt pobra i tenia tres germans, dos d’ells morts ara i d’el tercer, des que vaig salpar amb el Beagle i ell va embarcar-se en un altre vaixell cap el nou món, no hem​ tornat a saber mai més res sobre el meu germà
Quan tenia quinze anys, la meva família va decidir que m’embarqués i per sort vaig aconseguir fer-ho en una expedició científica com a ajudant d’en Charles Darwin. No em pagaven res, però almenys em donaven de menjar i tenia l’oportunitat d’aprendre un ofici. En aquell moment no ho sabien del cert encara, però teníem per endavant cinc anys d’un llarg viatge ple d’aventures i de coses noves per descobrir i aprendre.
Amb el temps ens vam fer amics, Darwin i jo. Ell era molt curiós i llest i anava prenent nota sempre en la seva llibreta.
Navegant per les costes de Sud-amèrica em va explicar que estava estudiant les flors de l'orquídia “Angraecum sesquipedale”, (descoberta en Madagascar al 1798), i es va adonar que si la planta té un espoló d'una longitud de 30 cm necessita que per ser polinitzada un insecte tinga una proboscis o llengua de la mateixa longitud. D’acord amb aquesta hipòtesi, va predir l’existència d’una papallona amb una llengua d’almenys 30 cm.
Molts dels companys d’en Darwin s’ho van prendre en broma perquè no es creien que pogués existir un ésser que amb les dimensions aproximades d’una papallona pogués tindre una proboscis tan gran.
Jo creia i continuo creient fins que no puguin demostrar el contrari* amb ell i amb les seves teories, i va ser per la meva lleialtat que em va fer l’honor de posar Morgan al nom vulgar de la papallona. Així doncs, li va anomenar l’Esfinge de Morgan, i amb nom científic, “Xanthopan morganii”.
Avui he llegit al diari que ha mort Charles Darwin i he recordat tot aquell viatge tan meravellós que va ser important per a mi i per a la història. Molta gent diu que no es descobrirà la papallona, però jo confie plenament en que d’ací poc o molt temps es complirà la predicció del meu mestre.

*L’existència d’aquesta papallona no va ser demostrada fins el 1903.