El vostre pa de cada dia!

Així comença el meu primer dia a MM. Estic navegant entre l'absolut entusiasme i el pànic. Mentre ens ensenyen els nostres llocs de treball, m'entra una mena de nostàlgia incontrolable. Em recordo de la meva mare, que s'ha quedat allà, lluny, pensant ja en altres fills. M'ha deixat anar delicadament i sense presses, com era ella. Tan sols li ha quedat una petita cicatriu circular. Es l'única prova que alguna vegada ha sigut la meva mare, que vaig néixer d'ella.
Ja m'he perdut l'explicació de com es fa això de produir gas. Ara m'hauré d'espavilar mirant com ho fan les altres. M'han col·locat al darrera d'una dona molt estrambòtica, la senyora Amilasa. Té unes enormes tisores, i el seu treball consisteix a tallar unes bandes de midó en trossets petits que ens passa a nosaltres. A primer cop d’ull, la seva feina sembla avorrida, però no és res comparat amb la meva. Els trossets aquests de la senyora Amilasa m'arriben en caixes marcades «glucosa» o «maltosa», i jo en faig gas. I tot el gas que produïm el guardem dins d'unes membranes de gluten. Així que després d'unes quantes hores, hem de treballar amb un munt de pilotes gegants de gas pertot arreu!
En un tres i no res ja domino el mecanisme. Llavors puc espiar tot el que passa al voltant. Em fixo en les meves veïnes: Es veu que són cosines, o alguna cosa així, perquè la veritat és que es semblen molt. Les dues son «làctiques», com diuen les de la meva espècie, amb un subtil to de menyspreu. Però a mi m'agrada l'Homo, la meva veïna dreta. A ella li falten totes les corbes que a mi em sobren, però és amable i dolç, amb aquest perfum embriagador i lleugerament agre com el iogurt. Tota la nostra secció xiuxiueja que no val per res, que no sap fer gas i que no es mereix estar aquí. Però no hi estic gens d'acord. El gas tan sols és gas, però el que fa l'Homo, aquesta fragància a llet agra, li dóna, per alguna estranya raó, més sabor al nostre treball.
En canvi l'Hete, la meva segona veïna, és una insofrible pretensiosa. No hi vaig perquè es creu tan superior. La veritat és que és incapaç d'assumir això de l’efluvi a iogurt (que deu ser cosa de família) i ve perfumada amb una mena d'essència de vinagre realment molt molesta. És una presumida que vol ser popular, perquè ella sí que sap fer gas, però tot i així, molt menys que jo. Com que no para de rondinar, la senyora Amilasa, que és la cap de la secció, ens fa parar a totes per explicar-nos la importància del treball en grup, que totes som una malla de la cadena, totes diminutes però indispensables a la nostra manera. M'agrada el discurs, perquè em fa sentir útil, i això fa que sigui menys avorrit. Després ve el moment més divertit: podem compartir una mica d'alcohol, que és etanol i se'n va volant!
Al final el treball s'acaba. Jo, petita cèl·lula de llevat, les meves companyes bateries làctiques HOMOfermentadora i HETErofermentadora, la senyora enzim Amilasa, el midó que trosseja, la glucosa i maltosa que transformem, el CO2, els àcids làctics i acètic que produïm, l’etanol que se'n va volant, tot això és un procés que es diu Massa Mare.
És el nostre pa de cada dia, i també el vostre!