El canvi

Claudia és una xiqueta de 13 anys que viu amb la seua familia, que disfruta molt vivint al costat de la mar, li agrada anar a la platja, banyar-se, però sobre tot observar-la, oldre la brisa del mar i escoltar-ho. el seu pare i el seu iaio son pescadors del port de valencia. un dia passejant per la vora despres d'una tempestat es va sorprendre quan va veure surant entre les onades un peix mort, entre en l'aigua i el va agafar, quan estava eixint de l'aigua va veure que hi havia un altre i observe que hi havia molts mas.

els va ficar en el seu poal i se'ls porte a son pare que era pescador per a saber per que havien mort. son pare va obrir les tipas d'un d'ells i van descobrir que s'havien engolit un tros de plàstic dels embolcalls que tenen algunes llandes de begudes. quan son pare li explique que el peix hi havia mort per culpa d'este tros de plàstic, claudia desitja que això desaparega i que els peixos no moren d'esta manera.

claudia amb els seus professors de l'institut per que no sap com fer per a altres xiquets sàpien el que li passa als peixos si tiren el plàstic. amb ajuda d'alumnes i professors de l'institut fan una campanya en el barri per a exolicarlo, però la gent no vol saber molt d'este tema, no li donen importància. esta molt desil·lusionada i trist. el seu iaio guillermo al veure així parla amb ella per a saber per que esta tan trista. quan claudia li compte el per que, el seu iaio li abraça i li seca les plores i li diu: quan un té quelcom en el cor i vol canviar el món no és ssuficiente d'explicar a altres el que pes, si no que cal preparar-se estudiant molt i esbrinant mes coses.

i quan un ja coneix el problema en la seua amplitud és quan un pot buscar solucions mes efectives i canviar el que esta mal. el iaio li va comptar que abans no s'utilitzava el plàstic, o en alumini que les begudes es bebiean en botelles de vidre, i que no hi havia tants problemes amb el plàstic i desde després no va haver-hi mai peixos amb els budells plens de plàstic.

la gent comprava les botelles amb el refresc i tornaven al botiguer les botelles de vidre i el botiguer els donava uns diners pel casc. eixos cascos eren tornats a la fabrica, es llavaven i es tornaven a omplir-los. a claudia esta idea li va paréixer genial i va pensar algun dia inventar quelcom pareido i no hi haurà mes plàstics en el mar. claudia comprén que ha de fer en la seua vida, com es va a preparar per a aconseguir millorar la vida dels sers vius del mar. a partir d'eixe moment s'aplique en els estudis i va aconseguir estudiar biologia marina, va aprendre tantes coses que va comprendre on estaven els problemes mes importants que afectaven la fauna marina. però el seu obsessió continuava sent aquells peixos amb un tros de plsstico en el budell. es va posar en conctacto que estudiaven ciències ambientals per a començar un projecto que acabara amb eixos plàstics. claudia va conéixer investigadors molt importants que analitzaven el tipus de plàstics quen s'utilitza en la vida quotidiana. claudia les explique qual era el problema i el prosolatguet i las idees que ellla tenia per a convertir eixos plàstics en un envase no d'usar i tirar i que fóra reutilitzat, com va ocórrer fa molts anys con las botelles de vidrio. van estudiar moltes formes i materials per a fabricar en un envàs perquè les llandes que es poguera utilitzar moltes vegades a l'hora de comprar, claudia va recordar que el seu iaio li explique que les botelles de vidre es transportaven en caixes amb anses i claudia tènia la idea de qual es podia fer el mateix amb les llandes. però perquè no fóra quelcom que no costara molts diners tènia que ser d'un material dur però lleuger. per això va pensar que reciclant plàstics per a estos envasos. i van estudiar tot tipus de plàstics per a saber qual era el seu formula idonia per a això. el seu interés abans que res era també ampliar l'ús d'eixe plàstic a altres coses que perjudicaven el món marí. i així va ser com en el 2030 el primer prototip sali al mercat amb molt èxit a espanya primer es va introduir en xicotets supermercats i a poc a poc en grans superfícies. una vegada aconseguit que els envasos de llandes s'usara amb este nou model reciclable el projecto s'aplique a preoductos que s'usaven en alta mar. claudia va poder comprovar la disminució de plàstics al mar i en el budell d'animals marins.