El Complot dels Elements

L’ ésser humà acabaria descobrint-los a tots! Els elements n’eren ben conscients de la seva situació crítica, ja no quedaven amagatalls on evitar ser descoberts. El temps s’acabava i no hi havia volta enrere!

Feia uns 14.000 milions d’anys la gran explosió, el conegut “Big Bang”, havia creat l’univers. Passats només tres minuts, la sopa còsmica ja s’havia refredat prou per permetre els primers processos de nucleosíntesi que, uns anys després, formarien els primers àtoms d’hidrogen (H) i d’heli (He). Sí, ells havien estat els primers, això no ho podia discutir ningú! Eren els fundadors del club més exclusiu de l’univers i, per tant, es consideraven responsables de l’alarmant situació actual però... anem a pams!

Dos elements i tota una eternitat! Avorrits de conviure sols en una mena de paradís universal, dissenyaren entre els dos un pla per produir nous companys en els estels: els processos de fusió nuclear! Com més serem, més riurem! L’arribada dels nouvinguts, cada vegada més complexos i sofisticats, va posar fi a la seva solitud: el liti (Li), el beril•li (Be), el bor (B)... anaren apareixent fins que, amb l’arribada del ferro (Fe), tothom es va donar per satisfet: ja n’eren 26!

El pla havia estat tot un èxit, però malauradament va tenir conseqüències no desitjades... L’enorme gravetat d’uns estels tan massius no va poder ser compensada per unes reaccions nuclears cada vegada més endotèrmiques i els estels es van col•lapsar, explotant com supernoves fent aparèixer de cop 66 elements nous! Potser s’havien passat, n’eren 92 i ben diversos! Des del lleugeríssim hidrogen (H), pare de tots els elements; passant per l’inestable tecneci (Tc), el bell or (Au) i el pesat plom (Pb), fins a arribar al radioactiu urani (U), el més gran de tots!... Calia posar ordre!

Reunits en assemblea, decidiren que ja no els calia ningú més! Les discussions, llargues i intenses, van portar finalment a un acord! La creació d’una franja d’inestabilitat nuclear impediria la formació de nous elements i si algú en el futur, intentava crear-ne de nous desistiria, en veure com l’element creat es desintegrava espontàniament! Les modificacions produïdes en les lleis d’estabilitat nuclears tenien però un gran risc: si s’arribava a l’element 120 les conseqüències serien catastròfiques!

Una zona de seguretat tan ampla els va retornar la tranquil•litat i van començar a combinar-se entre ells formant compostos, alguns formaven parelles tradicionals H2, N2, O2... o trios com l’O3 però, sens dubte, el més agosarat de tots va ser el carboni (C) qui va demostrar una gran vida social formant llargues cadenes gairebé infinites mentre que d’altres, com els gasos nobles, van preferir dedicar-se a una vida més solitària i contemplativa.

Tot canviava al seu voltant però, ells, els 92 elements, eren els amos i senyors immutables de l’univers... i així va ser fins que, molts anys després, amb la formació del Sistema Solar i l’aparició posterior dels primers homínids sobre el planeta Terra tot es va complicar: mai una espècie animal havia evolucionat de manera tan sorprenent, des dels primers espècimens d’Australopitecs fins a l’actual Homo Sapiens! Els elements, veien perillar el seu anonimat... Seria l’ésser humà, amb la seva ànsia de coneixement, qui posaria en perill el seu pacte?

Els primers en ser descoberts, fruit de les seves imprudències, van ser el ferro (Fe), el coure (Cu), el carboni (C), el sofre (S), l’argent (Ag), l’or (Au), el mercuri (Hg), l’estany (Sn), l’antimoni (Sb) i el plom (Pb)... feia d’això tant temps que cap d'ells en sabia la data exacta! L’hidrogen (H), com a degà i president vitalici, els va recordar les terribles conseqüències què patirien si descobrien la seva naturalesa i s’arribava a sintetitzar l’element 120! Tots els elements, conscients del perill, es van conjurar a amagar la seva identitat i no deixar-se descobrir mai...

Augmentant les mesures d’autoprotecció personal, l’ésser humà no va descobrir cap nou element fins l’any 1669, quan l’alemany Brand va descobrir el fòsfor (P), concentrant residus d’orina, iniciant així una cacera implacable que en només 200 anys va aconseguir desemmascarar la identitat de 53 elements nous.Lluny d’aturar-se el procés s’havia accelerat en els darrers temps, descobrint-los a tots un rere l’altre i quan l’any 1937, els italians Perrier i Segrè aconseguiren sintetitzar el darrer element, el més fugitiu de tots: l’inestable tecneci (Tc)... van saltar totes les alarmes, s’havia arribat a l’inici de la franja de seguretat dissenyada com a protecció del darrer element!

Ara, l’any 2017, segons els darrers rumors, els científics acabaven de sintetitzar l’element 119 i el final s’apropava. Res impediria el descobriment del gran secret i el complot dels elements arribaria a la seva fi. L’única incertesa era saber quan tindria lloc l’apocalipsi perquè, amb el descobriment de l’element 120, es produiria una nova gran explosió, un nou “Big Bang” i tot començaria de nou!