SER DIFERENT NO ÉS DOLENT

Dia 1:
Estimat diari, avui ha estat el meu primer dia a "La taula periòdica", la meva escola. Quan hi he entrat estava he al•lucinat, quina quantitat d'elements diferents!
Estava una mica perdut, però finalment m'han guiat cap a la meva classe.
Allà, ens han assegut en ordre de llista, m'ha tocat el període (fila) 3, que ja em va bé ja que sóc una mica tímid. A més, hi ha companys de diferents religions: metalls i no-metalls, com jo. Tinc moltes ganes de conèixer als meus companys i fer amics!
Dia 2:
Estimat diari, avui la mestra ens ha posat un treball de classe podíem fer-lo en grup o individualment. El tema? La nostra autobiografia, per a conèixer-nos millors entre tots. La meva intenció era fer-ho amb alguns companys, però ningú volia anar amb mi.
Primer, s'ho he preguntat al Carboni (C) però ell ja tenia un grup amb dos Oxígens, m'han explicat que quasi sempre van junts ja que com ells dos els hi falten dos electrons a l'últim nivell electrònic i el Carboni en té 4, és a dir, dos per a cadascun, el que fan és compartir-los per així tots tenir-ne 8. Així, que són un grup que s'avé molt bé, formant un enllaç covalent.
En fi, no puc fer-hi res... demà preguntaré a algú altre!
Dia 3:
Estimat diari, com et vaig dir ahir avui he preguntat a més companys per a fer el treball junts, però... el resultat ha estat el mateix. Li he preguntat a en Liti si volia ser el meu company de grup, ell m'ha dit que ja anava amb en Fluor. Quan els hi he proposat unir-me a ells m'han explicat que el Liti, que té només un electró a la seva valència se la cedeix al Fluor ja que aquest en té 7. Així, tots dos en tenen 8 i com acaben amb càrregues oposades, s'atrauen formant un enllaç iònic.
Que n'és de difícil això de buscar parella! Demà seguiré... a la tercera va a la vençuda, o no?
Dia 4:
Estimat diari, estic fart! Tothom té compostos menys jo! Avui, li he demanat a en Zinc si tenia parella per al treball i m'ha dit que no. Se m'ha alegrat la cara, però... després m'ha dit que ell preferia fer-ho amb altres àtoms del seu mateix element que així era molt més fàcil ja que només els calia cedir dos electrons que es quedaven aprop seu voltant... Que així al tenir les mateixes característiques no s'havien de trencar el cap i ho acabarien en un tres i no res. Quin grup més tancat aquest "enllaç metàl•lic"! Al final, crec que faré el treball tot sol. Estic bastant trist pel fet de que ningú vulgui anar amb mi... què hi farem! millor sol que mal acompanyat.


Dia 5:
Estimat diari, avui he estat bastant deprimit. La mare m'ha dit que no m'he de preocupar, que segur que ja faré amics i que segurament ningú ha volgut ser la meva parella pel fet de ser nou.
A l'hora del pati, la mestra ha entrat a la classe i al veure'm tant trist m'ha preguntat que em passava. Li he explicat la meva derrota en la recerca de company i ella somrient m'ha dit que no havia de preocupar-me, que ningú volia anar amb mi ja que jo era diferent. Sóc en Criptó i tinc 36 electrons, la meva distribució electrònica és 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3p10 4p6, és a dir, tinc 8 electrons a l'últim nivell.
No entenia que em volia dir la mestra. Aquesta, en veure la meva cara de desconcert m'ha explicat que els àtoms necessitem 8 electrons per a ser estables i els que no ho són troben la manera de ser-ho a través de diferents enllaços. Per això cap dels meus companys havia acceptat la meva companyia, perquè jo ja en tenia 8 electrons i no els hi servia. A més, m'ha repetit mil vegades que això és una gran qualitat i que la gran avantatge és que no depenc de ningú per a res, als element amb aquestes característiques se'ls anomena "Gasos nobles".
Per primer cop a la meva vida m'he sentit especial i realment feliç.
Dia 6:
Estimat diari, avui he presentat el meu treball i he tret molt bona nota! He vist la cara d'enveja dels meus companys. A més, he conegut d'altres com l'Heli o l'Argó que són del mateix grup que jo i hem començat a parlar a l'hora del pati.
Segur que és el començament d'una gran amistat!

Gràcies per ser sempre al meu costat diari,

Criptó.