Un dia qualsevol, després de sopar

Estimada tieta,
el dia se m’ha fet interminable, molt més de l’habitual. La classe de matemàtiques ha sigut més llarga que un dia sense pa, el Senyor Emili m’ha castigat ja que casi m’adormo a classe durant les dues últimes hores de la tarda i, per rematar-ho, he hagut de quedar-me a la classe nocturna fins les deu del vespre. Acabo de sopar dos ous que la mare ha portat de Sant Esteve i una taronja, i ara tenia ganes d’escriure’t.
Com ja sabràs el Senyor Emili és molt avançat comparat amb altres professors de l’Acadèmia. Fa cosa de dues setmanes va comprar un microscopi a una botiga de Barcelona i ahir, per exemple, al laboratori vàrem estar durant dues hores observant les fulles que havíem recollit el dimarts anterior a Cordelles. Desconeixia que tenien estípules per protegir-les o que el Limbe (la part laminar de la fulla) és essencial per la fotosíntesi. També que se’n poden trobar de transformades, com les de la Figuera de moro, depenent de com capten la llum i com absorbeixen els nutrients. Després vam contemplar detalladament els deu minerals que havíem recollit de les roques blaves i el senyor Emili va aprofitar per contar-nos afers sorprenents sobre el món dels minerals. Sabies que les roques ígnies, també anomenades de “foc”, es creen quan el magma calent es refreda? O que la pedra calcària i el guix són roques sedimentàries que es creen a partir de criatures marines? La ciència m’interessa molt més que el càlcul mercantil, com pots veure. A l’escola ens desperten poc esperit crític, ho reconec malgrat no entengui el per què, però em sento afortunat de tenir com a professor el senyor Emili ja que és un expert en aquests àmbits i a mi m’apassionen. Perquè no saps com avorreixen les classes d’història d’Espanya i Religió!
La única bona notícia que avui m’ha animat una mica ha sigut que demà ens portarà un telescopi i ens en deixarà veure les parts. El meu pare és amant de l’astronomia i sempre em parla de Claudi Ptolomeu ja que l’admira des que era petit. Fou un empirista que va estudiar el moviment dels planetes per construir un model geomètric que expliqués les posicions d’aquests en el passat i predís les seves posicions en el futur! Sembla mentida com un astrònom del segle I ja pensés més enllà del que és el present. Jo millor que no hi pensi, en el futur. Saps què? Avui ha vingut la inspectora a comprovar que teníem a l’aula les fotografies de Primo de Ribera i en Franco. Mai no les treuen, sempre les tenim sobre la pissarra. Però no sabíem com reaccionar, sempre ens posem molt nerviosos. A més a més ve quan vol i quan menys ens ho esperem. Però tots sabem que hem de mantenir-nos quiets, callats i sabem que el Senyor Emili és qui parla i es justifica. Perquè et facis a la idea de com està la situació actual! El Franquisme està sent més dur del que ens imaginàvem, sincerament. Els meus pares no ho volen transmetre però sé que estan preocupats. Ptolomeu pensant en el futur, i jo ni tan sols sé com ens en sortirem d’aquesta dictadura.