Sexe d'altura?

La pala es sumia dins l’aigua i la superfície plàstica del bot la tallava formant virulentes onades que empenyien infinitat d’esferoides negres en la interfase aigua-aire. En el punt màxim de l’estany el becari llançà el mort rudimentari de rocs i xarxa ancorant així la barca. Després va mostrar al seu company de viatge com muntar i llançar la xarxa per mostrejar el zooplàncton, que no era més que un allargat embut de tela lligat a una corda en un extrem i a l’altre una xarxa per capturar diminutes dàfnies i altres petits crustacis com grans de sorra. No coneixia gaire al seu company, ja que el noi estava de pràctiques un parell de dies ajudant-les i al becari li semblava prou trempat, a més que no estava gens malament. Entre els dos van envasar tres voltes la petita mostra de l’estany i la fixaren mentre elles fugien frenèticament del letal lugol agitant les antenes. Aquell any la captura li va semblar abundosa comparada amb els anys anteriors, en què gairebé no hi havia crustacis. En tornar al marge la companya, que s’havia quedat fent feina a la riba, havia filtrat molta aigua transparent com no havien vist mai en aquell estany i li semblava que no hi havia tantes algues com abans. Llavors van arribar les companyes de la brigada de pesca, que no trobaven peix a les xarxes des de feia dies i els pocs que quedaven els treien dels marges fent pesca elèctrica, carregant a l’esquena un feixuc generador i enrampant amb una vara acabada en aro els peixos, que algun pescador inconscient hauria introduït anys enrere. La feina es feia feixuga després de tres estius de feina i la monotonia de revisar sempre unes xarxes buides, però estaven entusiasmades de veure que l’estany estava tant transparent i estaven molt encuriosides per aquells punts negres que recobrien tot l’estany i s’adherien arreu. El becari ho començava a veure clar, les hipòtesis del projecte semblaven complir-se i al treure tots aquells peixos introduïts al estany, ja no depredaven les dàfnies, que poblaven tot l’estany nodrint-se de les algues i tornant l’estany turquesa. Però aquelles boles negres que eren? Llavors d’alguna planta que desconeixia? Ous d’algun animal? Va decidir emportar-se una mostra per mirar-la al laboratori.

Baixant de l’estany, anaven en fila el camí estret amb tot l’equip a l’esquena, cadascú al seu aire i xerrant a estones. Com la baixada era llarga van parar una estona en el camí, sota l’ombra. Van beure aigua i el company li va oferir xocolata, Lindt. Al becari li va encantar la idea i li va semblar molt tendre de part seva, va acceptar sens dubte. Acte seguit li va contestar que no tenia xocolata Lindt. La decepció va ser imminent, però de seguida el noi li va apropar unes preses, el becari sorprès de la broma va riure i es va menjar la xocolata.

Van arribar a la fi del camí on tenien les furgonetes i allà es van acomiadar del noi i de les companyes de la brigada i van anar a l’apartament que tenien llogat a un poble proper. Amb la companya van guardar les mostres mentre es feien unes birres i van fer-se el sopar amb els precaris estris de cuina que tenien. Després de sopar, cansades van anar al llit. Abans de dormir-se el becari va posar el mòbil a carregar, va programar l’alarma pel dia següent i va obrir el grindr per veure les notificacions. Mig endormiscat va veure un noi amb una tableta marcada, però esgotat de la jornada es va adormir. L’endemà es van intercanviar alguns missatges, però ja els hi tocava recollir i tornar-se’n

Aquelles dàfnies de l’estiu il· luminades en el fons de la platina eren observades, comptades i mesurades pel becari al invertit. Entre mostra i mostra es recordà de les esferes negres. En posà unes quantes a la platina i les va mirar al microscopi. Moltes d’elles tenien enganxades encara les espines dentades que restaven de la mare i no eren més que clons esfèrics de totes aquelles dàfinies producte d’aquell estiu sense peixos, doncs elles, partenogèniques, no necessitaven mascles per reproduir-se asexualment. Emocionat va pensar en escriure a les seves companyes que encara estarien treballant a la muntanya, va pensar en fer-ho després de mirar una altra mostra. El becari va seguir mirant mostres els dies següents, no hi van haver mails ni notificacions.
  • Visto: 196

ESCOLA D'ESCRIPTURA

ESCUELA DE ESCRITORES

ESCUELA DE ESCRITORES

EDITORIAL GALAXIA

AEELG

METODE

RESIDENCIA D'INVESTIGADORS

INVESTIGACIÓN Y CIENCIA

AELC

IDATZEN

EL HUYAR

EUSKAL ETXEA

BIBLIOTEQUES DE BARCELONA